A Magyar Coeliakia Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. pályázati felhívása gluténmentes kenyeret és péksüteményeket gyártó cégek számára, versenyben való részvételre.
A versenybe benevezni kategóriánként legfeljebb 2, mindösszesen 4 terméket lehet.
1.kategória:
Gluténmentes kenyerek
-Friss kenyér (minőségmegőrzési ideje max. 6 nap)
-Tartós kenyér (minőségmegőrzési ideje legalább 6 nap)
2.kategória:
Gluténmentes péksütemények
-Töltetlen péksütemények
-Töltött péksütemények
Az adatlapon meg kell adni a benevezett gluténmentes kenyér és péksütemény nevét, továbbá mellékelni kell a termék valamenynyi jellemzőjét és összetevőinek felsorolását (termék adatlappal, vagy címkéjével, csomagolásával). A benevezett termékek gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez ELISA eljárással végzett laborvizsgálat eredményét be kell mutatni legkésőbb a zsűrizés időpontjáig.
A gluténmentes termékeknek meg kell felelniük a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek, és olyan gluténmentes üzemben készülhetnek, amelyekben HACCP- vagy más – pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard 3.0 – minőségirányítási rendszer működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését és a termékek folyamatos ellenőrzését.
A zsűrizés és a termékek leadásának helyszíne: KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelye (EuroSkills Bakery Tehetséggondozó Bázis) 1148 Budapest, Almádi u. 3-5.
A zsűrizésre friss, illetve minőség-megőrzési időn belüli termékeket kell biztosítani: a kenyérből négy darabot, péksüteményekből nyolcat. Valamennyi benevezett termék – a tartósak is – anonimizáltan kerülnek az érzékszervi bírálatot végző zsűri elé. A fagyasztott állapotban hosszabb ideig eltartható termékeket az érzékszervi és minőségi értékelésre (fogyasztásra) alkalmas formában – pl. frissen készre sütve, kiolvasztva, – kell a zsűrizés helyszínére eljuttatni!
Díjazás
A 2×2 kategória 1-3. helyezettjét díjazzák, továbbá különdíjak odaítélésére a jogot fenntartják. A kategóriák nyertesei jogosultak lesznek a „2025 Gluténmentes Kenyere” és
a „2025 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára.
A pályázat benyújtása: A kitöltött és cégszerűen aláírt Nevezési Adatlapot a nyilatkozattal és a kért mellékletekkel együtt kell megküldeni a nevezes@coeliakia.hua e-mail címre.
Határidő: 2025. szeptember 20. 24:00 óra
(Forrás:www.palyazatmenedzser.hu)