Üdvözöljük a

Változások az áram- és víziközmű szektort érintő szabályozásokban | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
181920212223
24
252627282930 

Változások az áram- és víziközmű szektort érintő szabályozásokban

2017. augusztus 23.

Az új szabályozás szerint a felhasználó (lakosság, vállalkozó) 2017. szeptemberétől - a gázcsatlakozáshoz hasonlóan - az áram- és a víziközmű szektorban is, egy, a kormány által létrehozott központi nyilvántartás alapján eldöntve, szabadon választhat kivitelezőt

Jelenleg az áram és víziközmű szektorban nem biztosított, hogy a kivitelezési munkákat a felhasználó a maga által választott kivitelezővel végeztesse el. Ezzel szemben a földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és jogosult gázszerelők nyilvántartásában szereplő gázszerelők közül a felhasználó által kiválasztott vállalkozó végzi. A három szektorra vonatkozó szabályozás összehangolása miatt a gázszektorban alkalmazott megoldást a törvény átültette a villamos energia és a víziközmű szektorba is:

  • Eszerint a villanyhálózati csatlakozást a hálózati csatlakozási szerződés megkötését követően a hálózati csatlakozási szerződés rendelkezései szerint az igénybejelentő saját beruházásban is megvalósíthatja.
  • Az ivóvíz-bekötővezeték kiépítésére, fertőtlenítésére, a helyszíni szemlére, a nyomáspróbára, a működőképességi és vízzárósági próbára, a geodéziai bemérésre és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelésére, továbbá a szennyvíz-bekötővezeték létesítésére, annak a már üzemeltetett szennyvíz-törzshálózatra való bekötésére az igénybejelentő – a víziközmű-szolgáltató helyett – a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személynek is megbízást adhat.

A módosítással megszűnik az elosztó és szolgáltató társaságok monopóliuma a kivitelezésre azoknál a magáncélú vezetékeknél, amelyek 2017. július 1-je után is fizetősek maradtak.

 

A kivitelezői piac tehát liberalizálásra kerül, így a vállalkozások széles köre jelenhet meg ebben a szegmensben. A módosítástól a szolgáltatások emelkedését, a vállalkozók versenyét várjuk.

 

Kormányrendeletek szabályozzák majd a víz-, illetve villanyszerelői tevékenységet folytató személyre vonatkozó bejelentés megtételét, annak feltételeit, a bejelentés adattartalmát, a csatolandó igazolásokat, továbbá a szükséges képesítéseket. A nyilvántartást - a gázszerelők mintájára - a műszaki biztonsági hatóság, azaz a kormányhivatal fogja vezetni. A feltételeknek megfelelő vállalkozások a kormányablakokon keresztül kérhetik majd a nyilvántartásba vételüket 2017. szeptember 1. napjától.

 

A fenti módosításokhoz kapcsolódó - alábbi - kormányrendeletek a Magyar Közlöny 2017. július 31-én megjelent 123. számában kerültek kihirdetésre:

  • egyes kormányrendeletek Magyarország versenyképességének javítása érdekében történő módosításáról szóló 218/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet,
  • a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról szóló 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet,
  • a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról szóló 220/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet.
Üzlet@hálón

Facebook elérhetőség