Üdvözöljük a

Módosult a német csomagolási törvény - Csomagolóipari ágazat | Sz. Sz. B. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Módosult a német csomagolási törvény - Csomagolóipari ágazat

2019. február 19.

Ezúton tájékoztatjuk az érintett vállalkozásokat, hogy a német csomagolási törvény (Verpackungsgesetz – VerpackG) módosításra került és 2019. január 1-el hatályba léptek a változtatások, melyek minden csomagolóanyag gyártóra és forgalmazóra vonatkoznak, akik Németországban forgalmaznak termékeket.

A Berlini Nagykövetség információs anyaga a törvényváltozásról az alábbiakban olvasható.

 

A változás egy lényeges része, hogy minden gyártót (!), a csomagolt termékek forgalomba hozatalát megelőzően a jövőben regisztrációs kötelezettség terhel egy központi regisztrációs adatbankban (Zentrale Stelle). Vagyis regisztráció nélkül nem kerülhetnek forgalomba csomagolt termékek, lásd:

  • Hersteller sind dazu verpflichtet, sich vor dem Inverkehrbringen von Verpackungen bei der neu geschaffenen Zentralen Stelle registrieren zu lassen. Ohne eine solche Registrierung dürfen Produkte in systembeteiligungspflichtigen Verpackungen nicht zum Verkauf angeboten werden.

A törvénymódosítás lényege és háttere a kereskedelemben keletkezett műanyaghulladék feletti „ökológiai célú” kontroll, vagyis lehetőség szerint elkerülni, de legalábbis csökkenteni az olyan csomagolt termékek / műanyag csomagolások mennyiségét, amelyek a végső felhasználótól közvetlenül a hulladékba kerülnek. Németország igyekszik a különböző fajta hulladékok újrahasznosítási arányát növelni 2022-ig. A műanyag csomagolások jelenleg az utolsó helyen szerepelnek, ma alig 36 százalékukat sikerült újra hasznosítani. Ezt a százalékarányt hivatott az új törvénymódosítás (illetve annak kereskedelemre és gyártókra tett megszorító hatása) 2022-ig legalább 63 százalékra javítani.

 

A lényegi változások a törvény alább felsorolt paragrafusait érintik:

 

Új és megváltozott (módosított) definíciók (§3)
Új bejelentési és adatközlési kötelezettség: (§10)
Harmadikszemély megbízása  a regisztrációval: (§33)
Ökológiai licensz-díjszabás: (§21)

 

A gyártónak lehetősége van a regisztrációval harmadik személyt megbízni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jogi értelemben továbbra is a gyártó viseli a felelőséget.

  • Die Inverkehrbringer von Verpackungen dürfen zukünftig Dritte mit der Erfüllung ihrer Pflichten beauftragen. Sie bleiben jedoch weiterhin für die Erfüllung verantwortlich. Außerdem müssen die beauftragten Dritten über die erforderliche Zuverlässigkeit verfügen.

A német törvényi változtatásokkal kapcsolatban számos információs oldal létezik, ezek közül néhány:

 Csatolva megtalálhatóak az alábbi dokumentumokat:

  1. a regisztrációs kötelezettséggel kapcsolatosan a német hivatalok által összeállított, ún. „check”-listát angol és német nyelven
  2. egy rövid háttérinfólapot a törvényről - onepager (német)
  3. egy részletes csomagolási tájékoztatót (milyen csomagolás melyik kategóriába esik?) (német)

Bármilyen ezzel kapcsolatos további kérdésben – akár közvetlenül az ügyfelek részéről – a Berlini Nagykövetség munkatársai szívesen állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken.

 

Magyarország Nagykövetsége Berlin - Gazdasági Osztály
Tel.: 030 . 20310 -211

E-Mail: OSzaszi@mfa.gov.hu

Webseite: https://berlin.mfa.gov.hu